Ga naar hoofdinhoud

Bovenrugpijn en hoe u deze kunt verlichten

Pijn in de bovenrug kan ervoor zorgen dat u niet meer kunt doen wat u wilt doen. Laat bovenrugpijn uw leven niet verpesten. Onderzoek de achterliggende oorzaak en pak die direct aan, zodat u alles uit het leven kunt halen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van bovenrugpijn en manieren om deze te verhelpen.

Wat is de oorzaak van bovenrugpijn?

Problemen met gewrichten of wervels

Pijn in de bovenrug kan worden veroorzaakt door letsel of verslechteringen, bijvoorbeeld hernia's, wervelbreuken of degeneratieve discusziekte. Daarnaast kunnen de gewrichten die uw ribben met uw ruggengraat verbinden, geïrriteerd of geblesseerd raken. Een arts kan u helpen om te bepalen of uw bovenrugpijn veroorzaakt wordt door gewrichts- en wervelproblemen.

Spierirritatie

In uw bovenrug zitten grote spiergroepen die uw schouderbladen, ribbenkast enzovoort met elkaar verbinden. Deze spieren zijn een veel voorkomende bron van spierpijn en kunnen gemakkelijk geblesseerd of overbelast raken. Ook als u geen intensieve sporten doet die uw bovenrug kunnen beschadigen, kan er spanning ontstaan in uw schoudergebied, wat weer kan leiden tot bovenrugpijn. Daarnaast kunnen de spieren in de bovenrug geïrriteerd raken door een slechte houding, zoals kromgebogen achter een bureau, een bed met weinig ondersteuning of een kussen dat te hard of te zacht is.

Wie loopt het risico op bovenrugpijn?

Iedereen kan last hebben van pijn in de bovenrug, maar sporters hebben iets meer kans op blessures aan de bovenrug en schouders. Alhoewel schouderblessures meestal ontstaan in de gewrichten tussen de schouders en armen, is het ook mogelijk om de grote spiergroepen in de bovenrug te verrekken of te overbelasten tijdens intensieve oefeningen zoals roeien, voetbal en worstelen.

Hoe wordt bovenrugpijn behandeld?

Massage of behandeling met warmte/kou

Als uw pijn in de bovenrug relatief mild is, kan een goede massage vaak verlichting geven. U kunt ook warme kompressen of ijspakkingen gebruiken (deze afwisselen kan ook heel goed helpen) om spierirritatie en -zwellingen te verhelpen. Ook receptvrije pijnstillers kunnen helpen. Maar op deze manier lost u de onderliggende problemen die uw bovenrugpijn veroorzaken niet op.

Fysiotherapie en/of chirurgie

Als een bepaalde aandoening, verwonding of ziekte de oorzaak is van uw pijn in de bovenrug, kan uw arts een operatie aanraden, gevolgd door fysiotherapie, of alleen fysiotherapie. Fysiotherapeuten kunnen u ook helpen om te herstellen van letsel en verslechterde gewrichten of wervelschijven, en opnieuw letsel te voorkomen door uw bovenrug te versterken.

Stressfactoren elimineren en niet-ondersteunend meubilair vervangen

Als u last heeft van onnodige stress, bijvoorbeeld door uw werk of een druk gezinsleven, doe dan wat u kunt om het probleem bij de kern aan te pakken. Ga na of een nieuwe baan of een nieuwe functie binnen uw bedrijf kan bijdragen aan een betere balans tussen werk en privéleven, of probeer manieren te vinden om meer tijd voor uzelf vrij te maken. Spanning manifesteert zich bij de meeste mensen in de bovenrug – onder de neklijn en tussen de schouderbladen. Door uw stress te verminderen, neemt niet alleen deze spanning af, maar bent u tevens lichamelijk en geestelijk productiever op het werk en heeft u meer plezier in uw vrije tijd.

Pijn in de bovenrug kan ook verergerd worden door de indeling van uw bureau, uw stoel of ander meubilair in uw huis. Als u moeilijk in slaap komt, of wakker wordt met pijn in uw bovenrug, is de kans groot dat uw bed de schuldige is. U brengt ongeveer een derde van uw leven in bed door – u bent het dus aan uzelf verplicht om onderzoek te doen en te investeren in een matras die uw lichaam en ruggengraat in een natuurlijke, ontspannen positie ondersteunt voor een echt diepe en herstellende slaap.

Het DUX-bed is ontworpen om alle soorten rugpijn, ook bovenrugpijn, te helpen verlichten. Als u last heeft van pijn in de bovenrug kunt u de DUX-hoofdkussens en het innovatieve DUX Xleep hoofdkussen met binnenvering ook eens bekijken. De voortdurende ondersteuning door DUX-kussens en -matrassen kan u helpen de rust te krijgen die u nodig heeft om weer helemaal uitgeslapen wakker te worden. Zelfs als u door een chronische aandoening last heeft van pijn in de bovenrug, kan de drukvrije ondersteuning van het DUX-bed uw rugpijn verlichten en u een betere nachtrust geven. Het DUX-bed is verkrijgbaar bij verschillende  winkels wereldwijd.

Gerelateerd