Ga naar hoofdinhoud

De mythe van het harde bed

Weet u waarom men u heeft verteld dat slapen op een stevig bed goed voor u is? Vroeger werden matrassen gemaakt van materialen die samengedrukt werden. Hierdoor zakten matrassen in het midden door, waardoor mensen in een hangmatpositie moesten slapen. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen klaagden over rug- en nekpijn. Als remedie werd hun verteld dat ze een plank onder de matras moesten leggen voor extra steun. En zo ontstond de mythe van het harde bed.

En dit heeft ertoe geleid dat mensen bij het kiezen van een matras het woord 'stevig' verwarren met 'ondersteunend'. Helaas dwingt een te stevig bed uw lichaam om zich aan het bed aan te passen, terwijl het andersom zou moeten zijn. Een stevig bed creëert niet alleen drukpunten die de bloedsomloop kunnen belemmeren, maar maakt het ook vrijwel onmogelijk om uw wervelkolom uit te lijnen.

Als een matras te stevig is, kunnen uw schouders en heupen niet wegzakken. Het zal daarom tegen uw lichaam werken, waardoor uw schouders en heupen naar binnen buigen en uw ruggengraat in een onnatuurlijke positie terechtkomt. De druk die hierbij ontstaat kan een intense druk op uw onderrug veroorzaken, vooral in de lumbale regio waar de wervelkolom overgaat in het bekkenbeen.

Aan de andere kant biedt een te zachte matras niet voldoende ondersteuning. Uw lichaam komt in een hangmatpositie terecht, waardoor uw schouders en heupen naar binnen draaien, wat weer resulteert in een kromme ruggengraat. Net als bij het stevige bed, oefent deze kromming druk uit op uw onderrug en kunnen uw spieren de hele nacht gespannen blijven om uw ruggengraat te beschermen.

Gelukkig is er het legendarische DUX-bed uit Zweden. Het doel van ieder DUX-bed is om uw ruggengraat uit te lijnen om rugpijn te verlichten, en om uw gewicht gelijkmatig te verdelen voor een optimale circulatie. Elk onderdeel is ontworpen voor een correcte slaaphouding. Deze positie is alleen mogelijk als uw bed zich naar uw lichaam vormt en over de gehele lengte ondersteuning biedt, zodat uw wervelkolom in een natuurlijke positie kan rusten, ongeveer loodrecht op uw heupen en schouders. De enige manier waarop uw rug volledig kan ontspannen is als uw ruggengraat in deze positie wordt ondersteund.

En omdat geen twee lichaamstypen identiek zijn, heeft het DUX-bed meerdere functies waarmee u de mate van ondersteuning bij uw schouders, rug en benen kunt aanpassen aan uw lichaamstype, behoeften en voorkeuren. Zo kunnen twee mensen met een zeer uiteenlopende lichaamsbouw en -behoeften hun eigen kant aanpassen. En mochten uw behoeften na verloop van tijd veranderen, bijvoorbeeld door zwangerschap, een blessure of leeftijd, dan kunt u uw bed daarop afstemmen.

In een DUX-bed is uw comfort niet langer een compromis.

Ervaar het verschil

De beste manier om het DUX-bed te ervaren, is door het echt uit te proberen. Laat alle twijfels verdwijnen. Zoek de dichtstbijzijnde winkel en probeer het zelf.

Winkel zoeken

Gerelateerd