Ga naar hoofdinhoud

Middenrugpijn en hoe u deze kunt verlichten

Er zijn verschillende redenen waarom het thoracale gedeelte van uw rug (bovenste middenrug of middenrug) pijn kan doen.  Meestal is middenrugpijn niet het gevolg van ernstige problemen met de ruggengraat. Middenrugpijn kan echter veroorzaakt worden door een aantal dagelijkse activiteiten of ernstigere aandoeningen of ziekten. Ontdek hieronder een aantal veel voorkomende oorzaken, risicofactoren en behandelingen om middenrugpijn te verhelpen.   

Wat is de oorzaak van middenrugpijn?

Blessures

Hoe we ze ook proberen te vermijden, blessures zijn een van de meest voorkomende oorzaken van middenrugpijn. Blessures kunnen bijvoorbeeld hernia's, verstuikingen of ernstige breuken zijn. De thoracale wervelkolom is heel sterk en veerkrachtig, hij is namelijk gebouwd om het bovenlichaam en de inwendige organen te ondersteunen. Als u pijn in de middenrug voelt, is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door een lichamelijk of extern trauma aan dit gedeelte van uw rug.

Aandoeningen of ziektes

Pijn in de middenrug kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen of ziekten. Het is bekend dat artrose en degeneratieve aandoeningen van de tussenwervelschijven bijdragen aan eventueel ongemak in deze regio. Daarnaast kan middenrugpijn een symptoom zijn van een galblaasaandoening en zelfs van een hartaanval (dit symptoom van een hartaanval komt vaker voor bij vrouwen). Als u langer dan een paar minuten achter elkaar plotselinge en aanhoudende middenrugpijn voelt, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.

Slechte houding

Zit u de hele dag achter uw computer om de ene na de andere spreadsheet in te vullen? Of slaapt u verkeerd en blijft u woelen en draaien om een comfortabele positie te vinden? Een slechte houding overdag of tijdens het slapen kan leiden tot middenrugpijn en kan vaak alleen maar verholpen worden door uw gewoonten en omgeving op de een of andere manier te veranderen.

Wie loopt het risico op middenrugpijn?

Bijna iedereen kan last hebben van middenrugpijn. Deze vorm van rugpijn is minder specifiek voor aandoeningen zoals zwangerschap, waarbij de onderrug wordt belast; alhoewel middenrugpijn, net als de meeste rugpijn, vaker voorkomt naarmate u ouder wordt.

Hoe wordt middenrugpijn behandeld?

1. De pijn aanpakken

Als de pijn in uw middenrug niet erg hevig of constant is, kunt u proberen warmte of kou toe te passen. Warme kompressen helpen om de stijfheid en pijn te verzachten, terwijl ijs zwellingen kan helpen verminderen. U kunt ook pijnstillers zonder recept proberen (volg wel de aanwijzingen op de verpakking). Als de pijn echter aanhoudt, kunt u het best een arts raadplegen.

2. De onderliggende oorzaak vaststellen

Een arts of chiropracticus kan vaststellen wat de oorzaak van uw middenrugpijn is. Uw arts kan u doorverwijzen naar een specialist die een diagnose kan stellen en de meest voorkomende oorzaken van middenrugpijn kan wegnemen. Als u een definitief antwoord krijgt van een medisch expert, kunt u samen met hem of haar een behandelingsplan opstellen dat u helpt de aandoening beheersbaar te maken.

3. Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen om verzwakte rugspieren te versterken en zo toekomstige blessures of stress door overbelasting te voorkomen.

4. Een goede houding stimuleren

De meubels waar u de meeste tijd in doorbrengt, moeten zo ergonomisch mogelijk zijn. Investeer in een goede bureaustoel op het werk en probeer verschillende indelingen uit voor uw bureau en computer, totdat u een opstelling vindt waar u zich comfortabel bij voelt. Als u zo ver wegzakt in uw oude bank dat uw kin bijna uw borst raakt, is het tijd om een nieuwe te kopen. En als u wakker wordt met pijn in de middenrug, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw bed.

Zelfs als u weet dat uw pijn in de middenrug wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld degeneratieve discusziekte of artrose, kan een bed dat meer ondersteuning biedt de druk op uw wervelkolom verlichten, uw spieren helpen om te ontspannen, de bloedsomloop bevorderen en u helpen om de rust te krijgen die u nodig heeft. Het DUX-bed is ontworpen om voortdurende, drukvrije ondersteuning te bieden – de hele nacht, elke nacht. Een bed van DUXIANA kan uw middenrugpijn verlichten en de behandeling die uw arts voorstelt om eventuele onderliggende oorzaken te verhelpen, ondersteunen.

Gerelateerd