Ga naar hoofdinhoud

Slapen ruimt op

Maiken Nedergaard, co-directeur van het Center for Translational Neuromedicine van de Universiteit van Rochester, heeft onlangs in een onderzoek het bestaan aangetoond van een systeem dat afvalstoffen uit de hersenen verwijdert.

Het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Science, laat zien dat de unieke methode van de hersenen om afvalstoffen te verwijderen – het zogenoemde 'glymfatisch systeem' – voornamelijk actief is tijdens de slaap.

Het systeem dat verantwoordelijk is voor de verwijdering van cellulair afval in de rest van het lichaam, het lymfestelsel, werkt niet tot in de hersenen. In plaats daarvan pompen de hersenen ruggenmergvloeistof door het hersenweefsel, waardoor het afval wordt weggespoeld naar de bloedsomloop, waar het uiteindelijk afgevoerd wordt via de bloedsomloop en de lever.

De tijdige verwijdering van afvalstoffen uit de hersenen is essentieel. Als de afvalstoffen zich ophopen of te lang in het lichaam blijven, worden ze giftig en beschadigen of doden ze de cellen. Hersencellen zijn bijzonder kwetsbaar, en veel neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Huntington en ALS worden in verband gebracht met schade aan hersencellen als gevolg van metabolisch afval. De ziekte van Alzheimer, bijvoorbeeld, wordt gekenmerkt door een opeenhoping van het metabolische afvalproduct bèta-amyloïd, wat tot dementie leidt.

Lees het volledige onderzoek

Gerelateerd