Ga naar hoofdinhoud

Wat uw dromen echt betekenen

Rapid Eye Movement slaap geeft u meer inzicht in uzelf.

Furthermore en DUXIANA presenteren  Life, Awakened  – een reeks video's en artikelen ter bevordering van een diepe, herstellende slaap als de basis voor een actieve, gezonde levensstijl.

"Naast  goed slapen  wil je ook goed dromen," zegt Rubin Naiman, Ph.D., een klinisch assistent-professor aan het Center for Integrative Medicine van de Universiteit van Arizona in Tucson. "Mensen die niet goed dromen zitten psychologisch verstopt, en dat kan bijdragen aan aandoeningen zoals depressie en angst in het dagelijks leven."

In veel opzichten is de REM -slaap (Rapid Eye Movement), het moment waarop de meeste dromen ontstaan, het belangrijkste moment voor de hersenen om herinneringen te verwerken en in de psyche te graven. En ondanks dat we nog niet precies begrijpen hoe, bestaat er een sterk verband tussen dromen en emotionele gezondheid.

Met de juiste strategieën kunt u uw voordeel doen met wat dromen u te bieden hebben. U kunt ze gebruiken om uw prestaties te verbeteren, uw problemen op te lossen en nog veel meer. Zo werkt het:

Ze helpen u om uw gevoelens te verwerken. 

Beschouw de REM-slaap als een gratis therapie. "De ervaringen die we niet verwerken als we wakker zijn, verwerken we tijdens de REM-slaap," zegt Naiman, die eraan toevoegt dat ongeveer twee derde van de nachtelijke mijmeringen van mensen negatieve emoties bevatten, zoals angst of bezorgdheid. En dat is gezond. Dat betekent dat u emoties of gebeurtenissen verwerkt die u overdag misschien heeft genegeerd.

Dromen is een onbewuste manier om dingen in onze hersenen op te lossen. Naast het hebben van dromen, bestaat er ook een  relatie  tussen herinneringen aan dromen en onze geestelijke gezondheid.

Daar kunnen we van profiteren:

als u uw dromen beter wilt herinneren, koop dan een dagboek en leg het naast uw bed. Als u wakker wordt, probeer dan uw laatste droom te herinneren. En als u zich er een beetje van herinnert, schrijf het meteen op. Binnen zeven tot tien dagen zou u zich uw dromen vaker moeten herinneren.

U kunt ook overwegen om uw arts te vragen naar vitamine B6: uit een nieuw  onderzoek   van de Universiteit van Adelaide in Australië bleek dat mensen zich dromen beter konden herinneren als ze 240 milligram B6 innamen voordat ze gingen slapen.

Ze geven ons de kans om buiten de kaders te denken.

Daar kunnen we van profiteren: 

Mensen hebben vaak briljante ingevingen als ze aan het wegdommelen zijn. "Dromen gooien alle logica overboord en stellen ons in staat om buiten de gebaande paden te denken, in plaats van steeds weer dezelfde weg te bewandelen," zegt Deirdre Barrett, Ph.D., assistent-professor in de psychologie aan de Harvard Medical School in Boston. Ze sprak met verschillende atleten die manieren ontdekten om hun prestaties te verbeteren terwijl ze bewusteloos in hun bed lagen, zoals een tennisser die (letterlijk) een betere manier bedacht om te serveren. Oefen met droomincubatie, waar Barrett meer over schrijft in haar boek The Committee of Sleep. Schrijf voordat u gaat slapen uw probleem op, visualiseer het, en terwijl u wegzakt, vertel dan tegen uzelf dat u dit probleem wilt oplossen in uw slaap. Als u wakker wordt, denk dan een paar minuten na over uw droom. (En hou een pen en papier bij de hand, voor het geval u een eureka-moment krijgt). Toen Barrett aan studenten vroeg om hun persoonlijke problemen in hun slaap op te lossen, werd ongeveer de helft wakker nadat ze over het probleem hadden gedroomd, en de meerderheid van de studenten vond dat hun dromen een oplossing boden.

Ze waarschuwen voor mogelijke gezondheidsproblemen 

Tijdens onze slaap kunnen verborgen gezondheidsproblemen naar de voorgrond komen. Als we dromen, krijgen we zintuiglijke input die we overdag negeren omdat we bezig zijn met andere dingen," zegt Barrett.

Onderzoekers hebben  ontdekt  dat veel vrouwen over borstkanker dromen, nog voordat de diagnose is gesteld. Studies  tonen ook aan  dat idiopathische REM-slaapgedragsstoornis (RBD), waarbij mensen in hun slaap levendige, intense en gewelddadige dromen naspelen, een vroege voorspeller is van degeneratieve ziekten zoals Parkinson en dementie.

Uit een ander  artikel , gepubliceerd in  Sleep Medicine , bleek dat mensen met slaapapneu vaak nachtmerries hebben over verstikking. Bij 91 procent van de patiënten verdween dit zodra ze een CPAP-machine (Continuous Positive Airway Pressure) begonnen te gebruiken.

Maar dromen kunnen de toekomst niet voorspellen. "Het is meer een vroegtijdig waarschuwingssysteem, een manier om te letten op mogelijke problemen die later al dan niet geverifieerd kunnen worden als we wakker zijn,'" zegt Kelly Bulkeley, Ph.D., directeur van de Sleep and Dream Database.

Daar kunnen we van profiteren: 

De betekenissen van dromen zijn vaak meer metaforisch en minder letterlijk. "Je moet misschien wat dieper graven om erachter te komen wat de kanker in je dromen voor je betekent," zegt Naiman. "Als je er een gewoonte van maakt om je dromen serieus te nemen, zul je beter begrijpen wat ze betekenen." Als u last heeft van RBD, of als uw dromen u hebben gewezen op een probleem, is het verstandig om een arts te raadplegen. Als uw dromen steeds wijzen op een specifiek probleem met uw gezondheid, is het misschien tijd om die al veel te lang uitgestelde afspraak met uw dermatoloog in te plannen.

Een goede gezondheid is het resultaat van beweging, de juiste voeding en slaap. Daarnaast hebben Furthermore en  DUXIANA  samengewerkt aan een reeks artikelen die u kunnen helpen om deze drie-eenheid meer prioriteit te geven en uw prestaties te optimaliseren. Lees alle artikelen op  Furthermore  hier  en laat uzelf wakker schudden.

 

Gerelateerd